1 Nisan 2012 Pazar

ENGİNAR DOLMASI


          Enginarı eşim çok sever özellikle böyle yaprakları ile dolmasını .Öncelikle ortasındaki pilavını yer daha sonra yaprakları tek tek koparıp yumuşak kısımlarını sıyırır.
          Enginarları temizlemek oldukça zahmetli ama çok sevdiğimiz için bu hafta içerisinde iki kere pişirdim.
     
          MALZEMELER :   4 tane enginar
                                      1 su bardağı pirinç
                                      1 tane kuru soğan
                                      yarım bağ maydonoz
                                      yarım çay bardağı zeytinyağ
                                      3 tane limon
                                      pul biber,tuz,nar ekşisi

         Öncelikle pirinçler ayıklanır üzerine 1çay kaşığı tuz konur ve yarım su bardağı  ılık su dökülür.Pirinçlerin üzerine zeytinyağ ,doğranmış soğan ve maydonoz,pul biber,1 limonun suyu konur ve karıştırılır.İsterseniz yeşil soğan ve dere otuda koyabilirsiniz.

          Şimdi işin en zor kısmı enginarın ayıklanması ; keselim ve alttan 2 sıra yaprakları koparalım ve enginar yapraklarının uç kısmınıda keselim.Elimizle ortasını açıp bir tatlı kaşığı yardımıyla enginarın göbeğindeki tüylü kısımları temizleyelim ve kararmaması için limon sıkalım.Hepsini temizledikten sonra enginarların içini ve yapraklarının arasını iyice yıkayalım.Enginarın ortasına biraz tuz serpip bir tatlı kaşığıda nar ekşisi dökelim ve hazırladığımız içi kaşıkla ortasına dolduralım birazda yapraklarının arasına koyalım.Tencereye enginarları yerleştirelim ve yarılarına gelecek kadar su koyalım kalan limonları üzerine sıkalım birazda tuz serpelim ve kapağı kapatalım kısık ateşte pişmeye bırakalım.

         Pişme süresi biraz uzun sürüyor yaklaşık 1,5- 2 saat arası ,pirinçler yumuşayınca pişmiş demektir .Pişme süresi içerisinde ara sıra suyundak kaşık yardımıyla alıp enginarların üzerine gezdirin.


  
     dolmanın iç kısmı                                                    bunlarda enginarların pişmeden önceki hali



          Bir Kayserili olarak ve enginarla çok sonradan tanışmış biri olarak bu tarif fena sayılmaz sanırım .Mevsimi geçmeden değişik enginar tariflerimde gelecek ......

               AFİYET OLSUN........................

Hiç yorum yok: