28 Aralık 2014 Pazar

EKŞİ MAYALI EKMEK




        Daha önce ekşi maya denemelerim oldu ama pek başaramamıştım.        Marin den Tarifler bloğunda 48 saatte yapılan ekşi mayayı görünce hemen denedim kendisine çok teşekkür ediyorum,  bu sefer oldu ama ben yinede ekmeği yaparken çok az 1 çay kaşığı kuru mayada ekledim.Ekmeğim çok güzel kabardı tadıda güzel oldu.Dış kabuğu sert ve kalın içi ise nemli ve yumuşaktı.

    Önce ekşi mayanın tarifini kopyalıyarak ekliyorum.

Ekşi Maya

Malzemeler:
200 gr un
100 ml ılık su
1 yemek kaşığı zeytinyağ
1 yemek kaşığı bal
Yapılışı:
sıcak bir mutfak ortamında çalışmak gerekir.Hamur yumuşak ve yapışkan
olduğu için  malzemeleri az,az su ekleyerek yoğuruyoruz.
Hamuru az yağlanmış bir cam kavanoza yerleştirip üstünü bıçakla çapraz
kesip ağzını streçle veya kapakla  kapatıp sıcak bir ortamda 48 saat
bekletelim (fermantasyon) 48 saat sonra 300 gr ekşi maya elde edilir.
200 gr kullanmak üzere alınır.
Kalan 100 gr mayaya 200 gr un 100 ml ılık su eklenip tekrar aynı işlem uygulanıp
kullanmak üzre buzdolabında saklanır.
Not;
İtalyan Tarifi

         
         Ekmek hamurunun tarifini ben kendimce uyarladım ,pişirme kısmını aynı blogtaki ekmek tarifine göre uyguladım.
          
           2 büyük kase yedi tahıllı un
           1 büyük kase tam buğday unu
            1 çay kaşığı kurumaya
            ılık su
            1 su bardağı ekşi maya

           Un cam yoğurma kabına konup içerisine maya karıştırılır ve ortası açılarak ekşi maya eklenip tahta kaşıkla karıştırılır yavaş yavaş ılık su eklenerek çok yumuşak ele yapışan bir hamur elde edilir. Hamurun ağzını kapatıp 2 saat dinlendirin muhtemelen iki katına çıkacaktır.   Tahta kaşıkla alttan üste doğru katlayarak 4-5 kere karıştırın 30-40 dakika dinlendirin tekrar katlayın ve yarım saat bekletin pişireceğiniz kaba yağlı kağıt serin ben yuvarlak büyük borcamın kapağını kullandım hamuru koyun üzerini elinizi ıslatarak düzeltin keskin bir bıçakla çizip yulaf kepeği serptim.Fırını 220 derecede çalıştırıp ısınınca fırına koyun . 20 dakika sonra ısıyı 200 e indirin 20 dakika daha pişirip 180 e indirin 15-20 dakika daha pişirin. Bu arada fırının bir köşesine ısıya dayanıklı bir kabla su koymayı unutmayın.
         Ekmeği fırından alınca üzerine nemli bir bez örtüp soğuyuncaya kadar bekletin soğuyunca dilimleyin.


         AFİYET OLSUN.................     
          

5 yorum:

hotbiber dedi ki...

tam aradığım ekmek tarifi, ellerine sağlık canım :)

marinberil dedi ki...

Ellerinize sağlık tarifimi deneyip blogunuza linkimi koymanız beni çok mutlu etti bende sizi hemen takibe alıyorum, teşekkür ederim sevgiyle kalın.

Özgen dedi ki...

Öncelikle ekşi maya tarifi için çok teşekkürler arıyordum ve karşıma çıktı ayrıca ekmek de çok güzel görünüyor sevgiler...

www.oyascuisine.com dedi ki...

Elinize sağlık ben de ilk fırsatta deneyeceğim.

birdilimdus dedi ki...

Nefis görünüyor, ben hala ekşi öaya deneyemedim süresinden dolayı; ama 2 günde olanı ben de deneyeceğim...

Sevgiler
Evren