22 Nisan 2015 Çarşamba

ENGİNAR DOLMASI




      
       Enginar zamanı gelince tarifi güncellemek istedim kolay ulaşılması için ...


      Bu hafta aldığımız enginarlar o kadar tazeydiki daha böylesini hiç pişirmemiştim.Kayseri de böyle tazesini bulmak oldukça güç oluyor .Kayseri de yaşayanlar için enginar bulabilecekleri yeri yazmak istedim asıl bu yazımda bizim mahallenin pazarında yani GÜLTEPE nin pazarında bulabilirler.Pazar çarşamba günleri kuruluyor.Pazarda satıcılarla eşim gide gele arkadaş oldu sağolsunlar onlarda enginarın ve diğer meyve ve sebzelerin en tazesini veriyorlar.Pazarda iki tezgahta enginar satılıyor sizlerde enginar almak istiyorsanız pazara alış verişe gelebilirsiniz.

           MALZEMELER :   5 tane enginar
                                      her enginar için 2-3 yemek kaşığı pirinç
                                      1 tane kuru soğan
                                      yarım bağ maydonoz,dereotu,yeşilsoğan
                                      yarım çay bardağı zeytinyağ
                                      3 tane limon
                                      pul biber,tuz,nar ekşisi
                                      kuş üzümü
                                      domates
         Öncelikle pirinçler ayıklanır üzerine 1çay kaşığı tuz konur ve 1 su bardağı  ılık su dökülür.Pirinçlerin üzerine zeytinyağ ,doğranmış soğan,  maydonoz,dereotu ,yeşilsoğan,pul biber,1 limonun suyu konur ve zeytinyağ karıştırılır.

          Şimdi işin en zor kısmı enginarın ayıklanması ;köklerini keselim ve alttan 2 sıra yaprakları koparalım ve enginar yapraklarının uç kısmından 2-3 cm keselim.Elimizle ortasını açıp içindeki pembe küçük yaprakları koparalım bir tatlı kaşığı yardımıyla enginarın göbeğindeki tüylü kısımları temizleyelim ve kararmaması için limon sıkalım.Hepsini temizledikten sonra enginarların içini ve yapraklarının arasını iyice yıkayalım.Enginarın ortasına biraz tuz serpip bir tatlı kaşığıda nar ekşisi dökelim ve hazırladığımız içi kaşıkla ortasına dolduralım birazda yapraklarının arasına koyalım.Tencereye enginarları yerleştirelim ve yarılarına gelecek kadar su koyalım kalan limonları üzerine sıkalım birazda tuz serpelim ve kapağı kapatalım kısık ateşte pişmeye bırakalım.

         Pişme süresi biraz uzun sürüyor yaklaşık 1 saatte pişiyor ,pirinçler yumuşayınca pişmiş demektir .Pişerken ara sıra suyundak kaşık yardımıyla alıp enginarların üzerine gezdirin.





Hiç yorum yok: