1 Nisan 2012 Pazar

PEYNİRLİ MANTI





          KAYSERİ ' DE yapılan mantı çeşitlerinden biriside püro mantısıdır.Bu mantıya niçin püro mantısı dendiğini bilmiyorum ama halk arasında böyle isimlendirilir. Biraz büyükçe olduğu için yapmasıda kolaydır.Oldukçada lezzetlidir çocukken hiç sevmezdim ama şimdi severek yiyorum çocuklarda çok seviyor mantıyı çocuklar çok seviyor diye annem yapar kızartıp gönderir sağolsun banada pişirmesi kalır.

              MALZEMELER  :         3 su bardağı un
                                                   1 yumurta
                                                   tuz ,un ,su
           
                           İÇİ İÇİN  :          ufalanmış peynir
                                                  1 adet ince doğranmış kuru soğan
                                                  toz kırmızı biber
                               
                         SOS İÇİN :            1 yemek kaşığı tereyağ
                                                 1 yemek kaşığı domates salçası
                                                  yarım yemek kaşığı biber salçası
                                                  1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
                   yağda salça kavrulur biber konup karıştırılır ve yarım litre su konup kaynatılır.

       
            Hamur için gerekli malzemeler bir kaba konur ve yavaş yavaş su eklenerek sertçe bir hamur yapılır.Üzeri kapatılarak 1-2 saat dinlendirilirse hamur daha kolay açılır  .İnce açılan hamur büyük kareler şeklinde kesilir ve iç malzemesi konularak üçgen üçgen kapatılır.Yağlanmış fırın tepsisine aralarında boşluk kalmayacak şekilde (şöbiyet tatlısı gibi)dizilerek   mantıların altı kızartılır.Mantıların şekli bozulmadan üzerine hazırladığımız salçalı tereyağlı su dökülür. Tepsi çevrile çevrile mantılar suyu çekip yumuşayıncaya kadar pişirilir. Bu mantı yoğurtsuz yenir ama isterseniz sarımsaklı yoğurtda dökebilirsiniz.


               AFİYET OLSUN...............

Hiç yorum yok: