30 Mart 2012 Cuma

TANDIR BÖREĞİ

6

              Kayseri'nin yöresel bir lezzetidir.Daha önce çok defa blogumda yer vermiştim ama tarifini vermek için doğrusu yaparken görüntülemeyi bekledim .Bu gün bir taraftan yaparken bir taraftanda fotoğrafını çektim ,ilk defa yapacaklar için yol göstermek amacıyla.
               Kayseri'de hemen hemen her evde bu börek yapılır yapımında ufak tefek farklılıklar vardır ama ben annemin böreğini çok sevdiğim için onunki gibi yapıyorum .Bu böreğin geleneksel lezzeti kıymalı olarak yapılır kıyma kavrulup arasına konur ama peynirlisi biraz daha hafif olduğu için biz genelde peynirli yapıyoruz. Genelde 3 kat olarak yapılsada biz 2 kat yapıyoruz ve oldukçada lezzetli oluyor.
             Hamur İçin Malzemeler:      2 su bardağı su
                                                   1 yemek kaşığı zeytinyağ
                                                   1 tatlı kaşığı tuz
                                                   1/2 çay kaşığı maya veya bir çay kaşığı kabartma tozu                  (isterseniz  hiç birini koymayabilirsiniz ben maya koydum)
                                                    aldığı kadar un (yumuşak bir hamur olmalı)

             Arasına sürmek için :      1 paket margarin veya tereyağ
                                             3 yemek kaşığı tahin
          
             İçi için :    peynir  veya kavrulmuş kıyma
                                                  
             Hamuru yoğurup iki eşit parçaya bölün.Birini açabildiğiniz kadar ince açın ve eritilmiş tahinli yağın yarısını hamura sürün ve aşağıdaki resimdeki gibi kesip parçaları üst üste koyun ve diğer resimdeki gibi beze yapıp buz dolabına koyun. Diğer hamurada aynı işlemi uygulayın.Dolaptaki hamurum birini çıkarıp (yağları donunca) fırın tepsiniz büyüklüğünde açın arasına iç malzemesini koyun diğer hamuruda açıp üzerine serin.Bir yumurta ile biraz zeytinyağını çırpıp böreğin üzerine sürün.Özellikle maya koyduysanız hiç bekletmeden 180 derecedeki ısınmış fırında pişirim.Eğer bekletirseniz hamur mayalanır ve böreğinizin katları birbirine yapışır .
            Sabah kahvaltıda veye akşam yemeklerinde afiyetle yiyebilirsiniz biraz ayrıntılı anlattığım için zormuş gibi gelebilir fakat yaptığınızda kolay olduğunu göreceksiniz.
       




           AFİYET OLSUN.......................

Hiç yorum yok: