1
442
İç Anadolu bölgesine has yöresel bir yemektir.Uzun kış gecelerinde ,akşam yemeğinden sonra yatmadan önce yenir.Daha önce hiç yemeyenler arabaşını yutmakta zorlanabilirler evet yanlış duymadınız bu yemek çiğnenmiyor yutuluyor.Özellikle arabaşı yutmak için misafirler çağrılır,kalabalıkla yemesi daha zevkli olur.Bizim evde çok sevilen bir yemektir hazır tatildeyken yapıyım dedim.
Hamurunun hazırlanışı;1 kase un
6 kase su
1 tatlı kaşığı tuz
Suyun 4 kasesi tencereye konarak ısınmaya bırakılır.Kalan 2 kase su ile 1 kase un çırpıcı ile iyice karıştırılır ve su kaynamak üzereyken karışım süzgeçten süzülerek tencereye dökülür,tuzda konarak kaynayana kadar sürekli karıştırılır.2-3 dk kaynatılarak ıslatılmış tepsiye dökülür.Soğumaya bırakılır.
Çorbanın hazırlanışı: Yarım tavuk haşlanarak ,küçük küçük parçalara ayrılır.Tencerenin içerisine biraz zeytinyağ,1 yemek kaşığı tereyağ konur,eriyince 2 yemek kaşığı domates salçası,1 yemek kaşığı biber salçası ilave edilip kavrulur,1 yemek kaşığı toz biber konur karıştırılır.Üzerine tavuk suyu ,1 paket tavuk bulyon eklenir.Ayrı bir yerde kavrulan 3 kaşık un sulandırılarak tencereye dökülür ,tavuklar ilave edilir birazda su eklenerek kaynamaya bırakılır.Çorbanın kıvamı domates çorbası gibi olmalı (gerekirse su veya kavrulmuş un eklenebilir).
Farkedebileceğiniz gibi çorbanın ölçüsünü vermekte biraz zorlandım çünkü biz bunu göz kararı ve çok miktarda yaparız.
Biraz da arabaşının nasıl yutulucağından bahsedeyim sizlere;çorba kaynar olarak derin kaselere konur(çabuk soğumasın diye)limon ve pul biber eklenir.Hamur kare kare kesilir alt tarafı üste gelecek şekilde çevrilerek tabaklara konur.Kaşıkla hamurdan alınıp ,çorbaya batırılır ve yutulur.HAMURU ÇORBANIN İÇERİSİNE KİM DÜŞÜRÜRSE BİR DAHAKİ SEFERE O YAPAR.Hamur sabahtan pişirilip dinlendirilirse daha güzel tutar.
AFİYET OLSUN............
thesuuur | 06 Şubat 2007, saat: 23:49
Öncelikle ziyaretiniz icin tesekkür ediyorum,ben de sizi bir ziyaret edeyim dedim.Sayfaniz cok hosuma gitti,sizi arkadas listeme aliyorum.
Arapasi yemegini cok duydum,televizyonda cok izledim ama,hic yemedim.Yapmayada cesaret edemedim.Tadini cok merak ediyorum,yani su anda denemeyi ne cok isterdim,resmi tam önümde,ellerinize saglik.Tekrar bulusmak üzere...
Arapasi yemegini cok duydum,televizyonda cok izledim ama,hic yemedim.Yapmayada cesaret edemedim.Tadini cok merak ediyorum,yani su anda denemeyi ne cok isterdim,resmi tam önümde,ellerinize saglik.Tekrar bulusmak üzere...
fusununmutfagi | 04 Şubat 2007, saat: 19:26
sevgili fatma hanım ziyaretinize çok memnun oldum ayrıca arkadaş listenize eklemenizdede çok mutlu olurum
sevgili özlem33 bence yılda bir kere yemekle yetinmeyin sizde deneyin derim zannettiğiniz kadar zor olmadığını göreceksiniz
sevgili nehirs bu tavuklu çorba kış günü için ideal soğuk algınlığınada birebir tavsiye ederim
sevgiyle kalın
sevgili özlem33 bence yılda bir kere yemekle yetinmeyin sizde deneyin derim zannettiğiniz kadar zor olmadığını göreceksiniz
sevgili nehirs bu tavuklu çorba kış günü için ideal soğuk algınlığınada birebir tavsiye ederim
sevgiyle kalın
fusununmutfagi | 02 Şubat 2007, saat: 14:31
buradaherşeyvar
söylemiştim siz ağzınızın tadını biliyorsunuz gerçektende lezzetli bir çorbadır denemenizi öneririm
sevgili güliz imkan olsada gelip yiyebilsen keşke ama yapması anlattığım kadar zor değil, çorbanın tadına baktıktan sonra eminim devamlı yapılacaklar listesine koyarsın
sevgiyle kalın
söylemiştim siz ağzınızın tadını biliyorsunuz gerçektende lezzetli bir çorbadır denemenizi öneririm
sevgili güliz imkan olsada gelip yiyebilsen keşke ama yapması anlattığım kadar zor değil, çorbanın tadına baktıktan sonra eminim devamlı yapılacaklar listesine koyarsın
sevgiyle kalın
buradaherseyvar | 01 Şubat 2007, saat: 23:43
Eşim de o yöreden olduğu için biliyorum bu çorbayı. Bir kere yemiştim ama yutamadım tabii, çiğnedim. Tadı güzel oluyor....<sizin de elinize sağlık, sevgiler....
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder