2 Temmuz 2014 Çarşamba

TUZDA TAVUK




         Herkese hayırlı ramazanlar diliyorum,epeydir tarif yayınlayamadım.Bugün yeni bir tarif deneyince bloğumu hemen güncellemek istedim.
         Televizyonda Hatay mutfağının bu tarifini izleyince denemek istedim .Yapımı oldukça basit ama tadı çok güzeldi.İftarda aile fertlerinden tam not aldı.Tuzla temas eden kısımları hafif tuzlu olmuştu ama yenmeyecek gibi değildi ,tavuğun iç kısmını zaten biraz tuzladım.Çok güzel yumuşacık kendi suyu ve kendi tadıyla pişmişti hatta dağılıyordu.

        Bir bütün tavuğu iyice yıkayıp ocakta tütsüledim ve iç kısmına 1 patatesi dörde bölüp koydum tavuğun ayaklarını birbirine bağladım.Kanat kısımlarınıda kürdanla tavuğa sabitledim pişerken açılmasın diye...

        Yağlı kağıt koyduğum tepsiye 1 cm kalınlığında tuz serdim üzerine tavuğun butları üste gelecek şekilde yerleştirdim ,iri turşuluk tuzun üzerine biraz su serpip tavuğu kaplamaya çalıştım.Daha sonra ince kaya tuzunu biraz suyla ıslayıp her tarafa sıvadım açık yerin kalmaması gerekiyor.

        200 derece ısınmış fırında 2 saat pişirdim.Pişerken evi nefis bir tavuk kosusu sardı.Fırından çıkarınca 10 dakika kadar bekleyip tuz tabakasını ortdan kırıp tavuğu çıkarmaya çalıştık.Çalıştık diyorum hem sıcak hemde tavuğun derisi tuza yapışmıştı  dağıtmadan çıkartmak için biraz uğraştırdı bizi.

      Yanında bulgur pilavı nefisti herkese tavsiye ederim.
     
      2-3 kg kadar tuz kullandım sanırım yapıcak olanlara duyurulur...


1 yorum:

Unknown dedi ki...

arkadaşım ellerine sağlık anlatım sunum ve görsel super benim memleketin yemeği :)