28 Mart 2013 Perşembe

YİNE ENGİNAR ZAMANI



     İki haftadır yine bizim evde enginar dolması pişiyor ve afiyetle ev halkı tarafından yeniyor.Enginarın en çok sevilen hali bizimkiler tarafından bu dolmanın tarifini daha önce vermiştim yine mevsimi gelmişken tarifi tekrar vermek istedim.

         Bu hafta aldığımız enginarlar o kadar tazeydiki daha böylesini hiç pişirmemişti.Kayseri de böyle tazesini bulmak oldukça güç oluyor .Kayseri de yaşayanlar için enginar bulabilecekleri yeri yazmak istedim asıl bu yazımda bizim mahallenin pazarında yani GÜLTEPE nin pazarında bulabilirler.Pazar çarşamba günleri kuruluyor.Pazarda satıcılarla eşim gide gele arkadaş oldu sağolsunlar onlarda enginarın ve diğer meyve ve sebzelerin en tazesini veriyorlar.Pazarda iki tezgahta enginar satılıyor sizlerde enginar almak istiyorsanız pazara alış verişe gelebilirsiniz.

           MALZEMELER :   5 tane enginar
                                      her enginar için 2-3 yemek kaşığı pirinç
                                      1 tane kuru soğan
                                      yarım bağ maydonoz,dereotu,yeşilsoğan
                                      yarım çay bardağı zeytinyağ
                                      3 tane limon
                                      pul biber,tuz,nar ekşisi

         Öncelikle pirinçler ayıklanır üzerine 1çay kaşığı tuz konur ve 1 su bardağı  ılık su dökülür.Pirinçlerin üzerine zeytinyağ ,doğranmış soğan,  maydonoz,dereotu ,yeşilsoğan,pul biber,1 limonun suyu konur ve zeytinyağ karıştırılır.

          Şimdi işin en zor kısmı enginarın ayıklanması ;köklerini keselim ve alttan 2 sıra yaprakları koparalım ve enginar yapraklarının uç kısmından 2-3 cm keselim.Elimizle ortasını açıp içindeki pembe küçük yaprakları koparalım bir tatlı kaşığı yardımıyla enginarın göbeğindeki tüylü kısımları temizleyelim ve kararmaması için limon sıkalım.Hepsini temizledikten sonra enginarların içini ve yapraklarının arasını iyice yıkayalım.Enginarın ortasına biraz tuz serpip bir tatlı kaşığıda nar ekşisi dökelim ve hazırladığımız içi kaşıkla ortasına dolduralım birazda yapraklarının arasına koyalım.Tencereye enginarları yerleştirelim ve yarılarına gelecek kadar su koyalım kalan limonları üzerine sıkalım birazda tuz serpelim ve kapağı kapatalım kısık ateşte pişmeye bırakalım.

         Pişme süresi biraz uzun sürüyor yaklaşık 1-1,5 saat arası ,pirinçler yumuşayınca pişmiş demektir .Pişerken ara sıra suyundak kaşık yardımıyla alıp enginarların üzerine gezdirin.






     En üstteki fotoğraf daha önce pişirdiğim enginarların idi,bunlarda dün pişirdiklerim öncekinden farklı olarak içerisine domates biber ve kuş üzümü ekledim böylede çok güzel oldu.


         AFİYET OLSUN..........


  

6 yorum:

Birkaselezzet blogspot.com dedi ki...

Mmmm eline saglik canim.
Tam zamani.

Unknown dedi ki...

hiç yemek kısmet olmadı ama denemek isterim güzl görünüyor.

sibelyalcincom dedi ki...

Ne güzel görünüyor kopar kopar ye:) ellerine sağlık

Leyla Poyraz dedi ki...

yukarıdan şimdi indim..muhteşem bir görüntü..enginarı pazarda bulabilirsem alıcam ve sizin tarifinizi deniyeceğim..ellerinize sağlık..sevgiler..

Fincan Teyze dedi ki...

yaz geldi demek ki!
ellerinize sağlık...

MNO dedi ki...

izmirli bir aile dostumuzun ikramı ile tanışmış olduğumuz bu güzel yemeği maalesef biz aynı kıvamda yapamadik. Daha doğrusu enginar temizlemeden beceriksizliğimiz bunu denemekten bile bizi korkuttu.bu tarifini göre bir daha deneyeceğim.insaallah malzeme seçimini de doğru yapar ağız tadıyla bir daha yeriz.Ellerinizi sağlık